‘Handjes’ vs. experts: wat is het verschil en welke impact heeft dit m.b.t. het riscio op schijnzelfstandigheid?

Geef jij leiding aan een juridisch team? Of je het leuk vindt of niet, zo nu en dan loop je aan tegen de grenzen van de capaciteit.  

Het inzetten van een zelfstandige professional biedt dan uitkomst. Een ervaren set ‘extra handjes’ kan echt het verschil maken in het team. Sinds afgelopen januari de handhaving op schijnzelfstandigheid hervat is, is het inzetten van zzp juristen wel iets complexer geworden. Daar moeten we rekening mee houden.

Wat is nou het verschil tussen het inhuren van ‘handjes’ en de inzet van externe expertise? Hoe kijkt de Belastingdienst hiernaar? Hoe voorzie je vandaag de dag op een verantwoorde manier in tijdelijke capaciteit? 

Verschil ‘handjes’ vs. expertise

Inhuren van capaciteit ("handjes")
Hieronder verstaan we de inzet van iemand voor uitvoerend werk oppakt binnen je bestaande processen. Dit lijkt op een dienstverband, waardoor het risico op schijnzelfstandigheid kan bestaan.

Inhuren van zelfstandige expertise
Hierbij gaat het om professionals die een specifieke kennis of vaardigheid toevoegen, zelfstandig functioneren en niet ingebed zijn in je organisatie. Zij werken met een duidelijke opdracht, eigen methoden en zonder directe aansturing. Hierbij is het risico op schijnzelfstandigheid meestal beperkt.

Hoe kan je nog steeds capaciteit inhuren zonder onnodig risico te lopen op schijnzelfstandigheid?

Capaciteit inschakelen kan nog steeds, mits je rekening houdt met een aantal zaken. Je wil voorkomen dat de zelfstandigen die je inzet ingebed raken in de organisatie. Er zijn allerlei manieren om (de schijn van) inbedding te voorkomen. Hieronder een drietal tips.

  • Duidelijke opdrachtformulering
    Definieer de uit te besteden taken en verantwoordelijkheden scherp en resultaatgericht. Vermijd situaties waarin een zelfstandige zonder heldere opdracht en meetbare deliverables ‘meedraait’ in je team. 

  • Geen directe aansturing
    Een zelfstandige moet de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoe en wanneer het werk wordt uitgevoerd. Vermijd dagelijkse controle, vaste werkroosters en verplichte overleggen die lijken op die van een werknemer.

  • Ondernemerschap
    De mate van ondernemerschap van de zelfstandige is belangrijk. Check in hoeverre de professional waarmee je werkt zich gedraagt als ondernemer. Zijn er meerdere opdrachtgevers? Op welke manier profileert deze persoon zich naar buiten toe?

In deze checklist vind je nog veel meer tips en do’s & don’t die jou kunnen helpen bij het zorgvuldig inzetten van zelfstandige professionals.

Psssst

Binnenkort geven we eenmalig een interactief webinar toegesneden op: de inhuur van ZZP juristen en advocaten. Dit hebben we nog niet officieel aangekondigd, maar omdat je deze blogpost gelezen hebt kan je je via deze link alvast aanmelden ;).

Next
Next

Nieuw: lawyerlinq search